نمودار موزی

صفر تا صد نمودار موزی یا Banana Curve در تحلیل پیشرفت پروژه‌ها

9 دقیقه
14 دیدگاه

نمودار موزی یا banana curve  به صورت صفر تا صد از ترسیم تا تحلیل را در این مقاله به شما آموزش می‌دهیم که به کمک آن اصول نمودار موزی را یاد بگیرید و بتوانید چنین نموداری رسم و تحلیل کنید. همچنین کاربردهای آن را آموزش خواهیم داد. در ادامه با ما همراه باشید.

نمودار موزی یا banana curve چیست؟

در تصویر زیر نمونه ای از نمودار پیشرفت موزی را مشاهده میکنید که تشکیل شده از ۲ منحنی موزی می‌باشد. این دو منحنی در یک زمان شروع و در یک زمان پایان یافته اند و میزان پیشرفت پروژه را در دو حالت as soon as possible و حالت as late as possible به ترتیب با رنگ های آبی و نارنجی ( در شکل ) نمایش داده می‌شود. علت نشان دادن و رسم این نمودارها، شناوری پروژه است. با تعریف کردن دو زمان as soon as possible و as late as possible زودترین زمان ممکن برای شروع و دیرترین زمان ممکن برای شروع را نشان می‌دهد. در چنین حالتی در نمودار موزی درصد پیشرفت نمودار اول بیشتر است.

نمودار موزی

نمودار موزی یا banana curve چیست؟

این منحنی میزان پیشرفت فعالیت‌ها و پروژه را در زودترین زمان ممکن نشان می‌دهد که البته طبق برنامه ریزی یا plan است. و نشان میدهد فعالیت ها حداقل در چه زمانی می‌توانند آغاز شوند. به دلیل اینکه نشانگر زودترین زمان برای فعالیت ها است، بنابر این درصد پیشرفت های زیادی را در زمان های مختلف نشان می دهد.

منحنی as late as possible

دومین منحنی در نمودار موزی، نمودار late است که میزان پیشرفت فعالیت ها و پروژه را در دیرترین زمان ممکن نشان می دهد. در واقع بیانگر این مفهوم است که هر فعالیت و پروژه حداکثر در چه زمانی می‌تواند شروع شود تا زمان پایان پروژه به تاخیر نیافتد. بنابر این اوایل این منحنی درصد پیشرفت‌های کم را نشان می‌دهد و شیب افزایشی دارد.

رسم banana curve در نرم افزار msp

برای رسم نمودار موزی با توجه به توضیحات داده شده، می بایست دو منحنی زودترین زمان ممکن و دیرترین زمان ممکن را رسم کنیم. بنابر این در ادامه طریقه رسم این منحنی را توضیح می دهیم.

رسم منحنی as soon as possible

اگر در پروژه هیچ قیدی نباشد، این منحنی همان حالت as soon as possible است که به صورت defult در برنامه ریزی نوشته شده است. تنها رسم curve را لازم داریم که نحوه رسم آن کار ساده ای است که برای رسم آن باید ماه به ماه درصد پیشرفت را بگیریم. سپس در اکسل کپی کنیم و با آن نمودار رسم کنیم. یا میتوان از استخراج پلن پویا curve بگیریم و در مقیاس زمان‌های مختلف نشان دهیم.

رسم نمودار منحنی as late as possible

رسم نمودار اول، کار ساده ای بود اما رسم نمودار دوم در نرم افزارهای msp و پریماورا متفاوت است. در نمودار msp ستون constraint type را ظاهر کرده و از تب format تیک گزینه summary tasks را بر میداریم که فقط فعالیت ها را نشان دهد. حال روی این ستون گزینه‌ی as  late as possible را انتخاب و تا پایین ستون اعمال می کنیم تا همه فعالیت ها روی حالت late قرار بگیرند.

تحلیل نمودار موزی

در این حالت میتوان ماه به ماه درصد پیشرفت را محاسبه کرد و مشابه منحنی قبل در اکسل اعمال و نمودار را رسم کرد.

رسم نمودار as soon as possible در پریماورا

ستون primary constraint را ظاهر کرده و اولین فعالیت را در حالت as late as possible قرار می دهیم و برای کل ستون اعمال می کنیم. حال باید schedule بزنیم تا لحاظ شود. مراحل در شکل زیر نمایش داده شده است.

رسم نمودار موزی

در این حالت شناوری ها پر شده و فعالیت ها در مسیر بحرانی قرار می گیرند. اکنون استخراج پلن پویا گرفته و درصد پیشرفت را مشابه توضیحات داده شده، اعمال و نمودار رسم می کنیم.

تحلیل نمودار موزی:

اگر میزان پیشرفت واقعی یا actual را وارد کنیم، که در جدول زیر مشخص شده است. آن گاه با توجه به میزان پیشرفت واقعی میتوان نتیجه گرفت عملکرد پروژه نرمال، خوب یا بد بوده است.

نمودار Banana Curve

حالت نرمال نمودار موزی:

در صورتی که میزان پیشرفت actual یک پروژه داخل بازه‌ی نمودار موزی نوسان کند یعنی وضعیت خوب و نرمال است. و احتمال زیاد پروژه را میتوان در تایم مناسب خودش تمام کرد. در شکل زیر این حالت نمایش داده شده است.

نمودار Banana Curve

حالت زودهنگام نمودار موزی :

در نمودار پیشرفت موزی اگر منحنی درصد پیشرفت actual بالای نمودار اول قرار گرفت یعنی از زودترین زمان ممکن که برای پروژه در نظر گرفته بودیم هم زودتر شروع میشود. بنابر این درصد پیشرفت های بیشتری را نشان میدهد. این حالت تقریبا بعید است.

نمودار موزی

حالت تاخیر در نمودارهای موزی:

در واقعیت این حالت بیشتر اتفاق می افتد. حالتی که از نمودار موزی پایین تر هستیم و فعالیت ها از دیرترین زملن ممکن هم دیرتر شروع می شوند. این حالت اصلا خوب نیست و پروژه با تاخیر زیادی مواجه می‌شود.

نمودار موزی

نکته : در صورتی که در banana curve تاخیر را مشاهده کردید باید نتیجه بگیرید که با سرعت پایینی دارید پیشرفت میکنید و باید جلسه ای برگزار شود تا دلیل این وضعیت را متوجه شوید. ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد مثل تاخیر در تجهیزات، تایید نشدن نقشه ها، کمبود بودجه و غیره. بنابر این در حین کار میتوان این وضعیت را نتیجه گرفت و اصلاح کرد.

آموزش جامع نمودار موزی یا Banana Curve در تحلیل پیشرفت پروژه‌ها

بیشتر مطالعه کنید: آموزش ساخت رزمه حرفه ای ( رزمه رد نشدنی! )

مقالات پیشنهادی
دوره پیشنهادی
ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
سعید
1401/09/01
پاسخ دهید

بسیار عالی بود. هیچ کجا اینقدر خوب نحوه رسم Banana Curve رو توضیح نداده

روزبه کران زاده
1401/09/02

سلام خیلی خوشحال که از آموزش راضی بودید و استفاده کردید.
موفق باشید

رامین موسوی
1402/05/09

سلام استاد
بسیار عالی و کاربردی

م
1402/03/01
پاسخ دهید

سپاس فراوان از زحمات شما

روزبه کران زاده ویراشگر
1402/03/01

سلام متشکرم از نظرتون مهندس جان. موفق باشید

tooradj safarzadeh
1402/05/31
پاسخ دهید

عالی

وحید نوری
1402/06/05
پاسخ دهید

مرسی، خیلی کامل و کاربردی بود.

حسین
1402/06/08
پاسخ دهید

عالی بود

Arash Shakouri
1402/06/21
پاسخ دهید

خیلی ممنون

مریم
1402/06/30
پاسخ دهید

سلام.در قسمتی که اومدیم تو MSP بخش Constraint رو روحالت ASAP یا ALAP گذاشتیم گفتین حالا باید از برنامه Plan بگیریم که درصد ها مشخص شه.منظور از plan گرفتن در اینجا چیه؟

روزبه کران زاده
1402/06/30

سلام منظور این است که باید از حالت پلن برنامه در همان حالت ALAP دوباره پلن دوره ای ماه به ماه بگیریم برای ترسیم نمودار پیشرفت موزی یا banana curve.
موفق باشید

حسین فعله گری
1402/07/28
پاسخ دهید

سلام بسیار بدرد بخور بود

محمدرضا تقی خانی
1402/08/22
پاسخ دهید

بسیار ممنونم تشکر

داود شیشه گری
1402/11/12
پاسخ دهید

جالب بود

keyboard_arrow_up
طراحی و توسعه توسط
question