تابع vlookup شرطی

تابع vlookup شرطی |جستجوی چند شرطی در اکسل با vlookup

7 دقیقه
12 دیدگاه

در این مقاله از سری مقالات آموزش نرم افزار اکسل  قصد داریم ؛ با استفاده از تابع vlookup شرطی از یک سری اطلاعات مورد نیاز ، از داده های بسیار زیادی که ایجاد شده است ، خروجی بگیریم . به طور مثال یک تولیدی پوشاک را در نظر بگیرید ، در این تولیدی اطلاعاتی چون : تاریخ ، کد کالا ، نام کالا ، تعداد ، فی و… وجود دارد .

ما قصد داریم از این اطلاعات خود که به صورت جدول در اکسل ایجاده کرده ایم ، در یک sheet جداگانه چند سلول از سلول های مهم و مورد نیاز خود را ، وارد کنیم . و از روی آن اطلاعات مورد نظر خود ، مبلغ آیتم یا سفارش مد نظر را در سلول جدید وارد و با استفاده از تابع vlookup  شرطی آن آیتم مورد نظر را جستجو کنیم .

قبل از هر چیزی بهتر است کمی درباره ی تابع vlookup و ویژگی های آن صحبت کنیم :

معرفی تابع vlookup

این تابع یکی از پرکاربرد ترین و مهم ترین تابع ها در اکسل می باشد . تابع vlookup به شما کمک می کند تا مقدار مشخصی را پیدا کرده و در ستون های دیگر نمایش می دهد . به طور مثال شما از تابع vlookup می خواهید کد آیتم یا کالا مدنظر را پیدا و مقدار متناظر آن که می تواند نام کالا ، جنس و … باشد ، در ستون های بعدی پیدا و نمایش دهد .

ساختمان تابع vlookup

VLOOKUP(lookup_value , table_array , col_index_num , [range_lookup])

 lookup_value : مقدار مورد نظر خود را وارد می کنیم . به فرض مثال کد کالا ی خاص

table_array : همانطور که مشخص است محدوده جدول مورد نظر خود را وارد می کنید . مثلا جدول اطلاعات شما در  sheet1 قرار دارد . پس در این صورت مشخصات آن را وارد می کنید .

col_index_num : شماره ستون مورد نظر خود را که می خواهیم مقدار آن را به ما نمایش دهد ، وارد می کنیم .

col_index_num : این قسمت اختیاری و در عین حال بسیار مهم است !

اگر این قسمت را خالی رها کنید به طور پیش فرض True ( یا اگر عدد 1 را وارد کنید ) در نظر گرفته و اگر 0 وارد کنید ، آن را False در نظر می گیرد . منظور از  Trueیعنی این که اگر مقدار مورد نظر شما را نیافت ، نزدیک ترین مقدار به آن را نمایش بدهد . و منظور از False یعنی این که اگر مقدار دقیق تعیین شده را پیدا نکند به شما #N/A را نمایش بدهد .

نکته مهم در مورد تابع vlookup شرطی

چون در ستون های مختلف ، مقدا های مختلفی وجود دارد تابع vlookup نمی تواند مقدار آن ها را به طور دقیق تشخیص بدهد . اما راه حل چیست ؟

در ادامه با ذکر یک مثال به طور کامل تابع vlookup  شرطی را توضییح می دهیم .

یک مثال واقعی برای استفاده از تابع vlookup شرطی

همانطور که گفته شد ، اطلاعات وارد شده در جدول زیر مربوط به یک تولیدی پوشاک می باشد . ( به تصویر زیر دقت کنید ) :

تابع vlookup شرطی

همانطور که می بینید ما اطلاعات مورد نیاز خود را در یک sheet جداگانه وارد کردیم تا بتوانیم با استفاده از تابع vlookup  شرطی مقدار ” فی ” را محاسبه کنیم . با استفاده از vlookup & xlookup ما نمی توانیم ” فی ” را محاسبه کنیم . چون همانطور که گفتیم ، چند سلول داریم با مقدار های مختلفِ تکراری. خب راه حل چیست؟

راه حل :

ما باید یک پارامتری را  تعریف کنیم که هر ردیف را منحصر به فرد به کند ؛ تا بتوانیم از تابع vlookup  شرطی بدون هیچ مشکلی استفاده کنیم  . در ابتدا باید در جدول اصلی یک ستون ایجاد کنیم و تمام آیتم هایی که در sheet بعدی هست ( تاریخ برگه ، نام طرف حساب ، کد کالا ، نام کالا ، تعداد و فی ) را در این ستون بنویسیم .

در سلول اول این ستون ، به ترتیب با قرار دادن مساوی و & بین تک تک پارامتر هایی که باید  وارد کنیم ، آن ها را ثبت می کنیم . ( به تصویر زیر دقت کنید ) :

با ایجاد این ردیف منحصر به فرد برای هر آیتم ، آن را برای همه ی اطلاعات وارد شده sort می کنیم . حال از این ستون می توانیم به راحتی ، تابع vlookup  شرطی بگیریم . ( به تصویر زیر دقت کنید ) :

جستجو با تابع vlookup شرطی

در آرگمان اول تابع vlookup ابتدا به همان ترتیبی که اطلاعات را در ستون جدید ایجاد شده در جدول اولمان ایجاد کرده ایم ، دوباره به همان روش می نویسیم . سپس در آرگمان دوم آن ، جایگاه جدول خود را معرفی می کنیم ( که در این مثال sheet1 است ) . در آرگمان سوم ، تمام این اطلاعات را تعریف می کنیم. سپس در آرگمان بعدی عدد 3 را وارد می کنیم ( دلیل آن هم به خاطر این است که  چون در جدول اطلاعات اولیه خود ” فی ” را سومین ستون به ترتیب به نوشتاری ، ثبت کرده ایم . )

و در آخر عدد صفر را وارد می کنیم تا مقدار دقیق آن را به ما نمایش دهد . پس با استفاده از تابع vlookup  شرطی توانستیم مبلغ مورد نظر هر کالا را محاسبه کنیم .

مقالات پیشنهادی
دوره پیشنهادی
ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
بهرامی
1401/06/10
پاسخ دهید

فوق العاده

روزبه کران زاده ویراشگر
1401/06/10

سلام متشکرم

محمد
1402/04/15
پاسخ دهید

دمت گرم
بی نظیر و خیلی کاربردی بود

روزبه کران زاده ویراشگر
1402/04/16

با سلام
ممنونم از حسن توجه و کامنت تان. موفق باشید

Mostafa
1402/06/20
پاسخ دهید

hdمهندس میتونستین از تابع concatenate استفاده کنید . خودم هم این مشکل رو دارم .دنبال راه حله فرمولی میگردم

روزبه کران زاده
1402/06/22

با سلام راه های زیادی برای رسیدن به جواب یک مساله واحد در اکسل وجود دارد و این کاملا طبیعی هستش. همیشه موفق باشید

حسین فعله گری
1402/07/27
پاسخ دهید

وای من چقدر کارم رو راه انداخت ممنونم واقعا

عبدالرحمن
1402/09/09
پاسخ دهید

سلام
وقتتون بخیر
چطوری میتونم بااستفاده از فرمول نویسی اطلاعات یه جدول رو فیلتر کنم؟ البته ورژن اکسلم هم پایینه و از تابع فیتر هم نمیتونم استفاده کنم

ممنون

روزبه کران زاده ویراشگر
1402/09/11

سلام با استفاده از پاور کوئری براحتی میتونید اینکار را کنید اما کمی قبلش باید با سرچ کردن و آموزش دیدن با فضای این بخش از اکسل آشنا بشید.
ضمنا پیشهاد میدیم که حتما از آخرین نسخه اکسل استفاده کنید. موفق باشید

alireza
1402/09/12
پاسخ دهید

سلام اقای کران زاده وقتتون بخیر باشه خسته نباشید . ببخشید من یک سوال در این مورد داشتم که ما میخوایم از فرمول V look UP برای بسط دادن به سلول هایی استفاده بکنیم ولی میخوایم به جای اینکه نتایج یکسان رو به ما نشان بده ، نتایج مختلف رو به ما نشان بده . یعنی فرمول در ان سلول ها اجرا شده باشه . چه کاری باید انجام بدیم

روزبه کران زاده
1402/09/20

سلام فکر میکنم شما دنبال موردی هستید که مقادیر را با یک شاحص مشخص و مشابه فیلتر کند، این مورد را با فرمول vlookup نمیتوانید انجام دهید بلکه پیشنهاد میشه با نصب ورژن 2021 اکسل از توابع جدید آن علی الخصوص تابع filter استفاده کنید.
آموزش جامع تابع فیلتر را از اینجا ببینید.

حسین علیزاده
1403/01/20
پاسخ دهید

سپاس از مقاله بسیار مفید و کامل تون

keyboard_arrow_up
طراحی و توسعه توسط
question