اقساط پیش پرداخت در برنامه زمان بندی

آیا اقساط پیش پرداخت را در برنامه زمان بندی وارد کنیم یا نه؟

5 دقیقه
13 دیدگاه

در این مقاله قصد داریم به یک سوال پرتکرار در مورد برنامه زمانبندی پروژه ها پاسخ دهیم. همان طور که می دانید  در مرحله‌ی اجرا همه پروژه‌ها باید میزان مشخصی از مبلغ قرارداد به صورت پیش پرداخت در سه قسط به پیمانکار پرداخت شود. سوالی که مطرح می شود این است که آیا این سه قسط در برنامه زمانبندی پروژه باید به عنوان فعالیت یا مایلستون وارد شود یا خیر؟ در ادامه مقاله در مورد دلایل این تصمیم بیشتر توضیح داده می شود. در این مقاله از مجموعه مقالات مربوط به مباحث قراردادی نکات بسیار حرفه ای را به شما آموزش می دهیم.

اگر قصد دارید به تمامی موارد مربوط به مباحث قراردادی پروژه ها مسلط شوید دوره ویکی پدیا امور پیمان برای شما تدوین شده است.

دلایلی که نباید اقساط پیش پرداخت را در برنامه زمانبندی لحاظ کنیم؟

دلیل اول:

در اکثر مواقع تاریخ تحویل زمین مهم است .در واقع تاریخ تحویل صورت مجلس زمین می شود زمان استارت پروژه و نه پیش پرداخت قسط اول.

نکته: توجه کنید که می‌توانید به جای آوردن لفظ پرداخت پیش پرداخت در اینجا از عبارت تحویل زمین از طرف کارفرما استفاده کنید که هم حساسیت ایجاد نمی‌کند و هم خود این عبارت طبق مفاد شرایط عمومی و خصوصی و همچنین پیوست های پیمان برای کارفرما نسبت به پرداخت کردن قسط اول پیش پرداخت بار حقوقی ایجاد کند.

دلیل دوم:

مایلستون پیش پرداخت ایجاد کردن داخل برنامه زمانبندی یا تعهد ایجاد می کند و یا سلب تعهد می کند. این جمله یعنی چه؟

فرض کنید تجهیز کارگاه تمام شده است و زمان تحویل قسط دوم از جانب کارفرما است. حال اگر در برنامه زمانبندی قسط دوم پیش پرداخت آورده شده باشد دو سناریو پیش می آید. این سناریو ها عبارت از:

سناریو اول:

اگر تجهیز کارگاه زودتر از برنامه زمانبندی تعیین شده، تکمیل شود و شما از کارفرما قسط دوم را طلب کنید. این احتمال وجود دارد که کارفرما روی مایلستون قسط دوم در برنامه زمانبندی دست بگذارد و با وجود اینکه شما تجهیز کارگاه را تکمیل کرده اید، ادعا کند که هنوز به آن تاریخ نرسیده ایم و  زیر بار پرداخت قسط دوم به شما نرود و اعلام کند که طبق مایلستون ثبت شده در برنامه زمانبندی قسط دوم را پرداخت میکند.

سناریو دوم:

ممکن است شما نتوانید در زمان تعیین شده در برنامه، تجهیز کارگاه را تمام کنید. به عبارتی تاخیر در تکمیل تجهیز می تواند باعث شود کارفرما هم در پرداخت قسط دوم تاخیر داشته باشد. زیرا او استناد می کند به این موضوع که چون شما تاخیر در تکمیل کار ( تجهیز کارگاه ) داشته اید او نیز پرداخت قسط دوم را با تاخیر انجام می دهد. این مورد هم می تواند دعوایی را بین شما و کارفرما راه بیندازد و باعث ایجاد ابهام در طرفین کند.

نکته: طبق تجربه پیشنهاد می‌شود در صورتی که قصد آوردن این مورد را به صورت یک مایلستون در برنامه زمانبندی بعد از اتمام تجهیز کارگاه دارید، بجای لفظ پرداخت کردن پیش پرداخت از سوی کارفرما عبارت پایان عملیات تجهیز کارگاه را استفاده کنید که همانند مورد پیش گفته هم حساسیتی ایجاد نکند هم تاریخ وقوع این موضوع در برنامه زمانبندی به دقت و سندیت پرداخت قسط دوم پیش پرداخت اضافه کند و بار حقوقی بالاتری برای کارفرما داشته باشد و در محاسبه تاخیرات پروژه نکته مثبتی باشد.

[elementor-template id=”26652″]

دلیل سوم:

قسط سوم مربوط به رسیدن پیشرفت پروژه به 30 درصد مبلغ پروژه است. اما چطور می توانیم این مورد را در برنامه زمانبندی بیاوریم؟!

اگر شما حساب و کتاب کنید و مشخص شود بر اساس انجام یک سری از فعالیت ها در فلان تاریخ به اندازه 30 درصد مبلغ پروژه کار انجام شده است. ولی واقعا معلوم نیست دقیقا بتوانید در آن تاریخ فعالیت های مشخص شده را تکمیل کنید و به اندازه 30 درصد مبلغ پروژه پیشرفت کنید. بنابراین بهتر است چنین تعهدی را ایجاد نکنید!

همچنین ممکن است در جریان انجام کار بعضی از فعالیت ها انجام نشود و فعالیت های دیگری انجام شده باشد و شما به 30 درصد مبلغ پروژه رسیده باشید. بنابراین این مورد هم میتواند موجب شود کارفرما زیر بار پرداخت قسط سوم در تاریخ مشخص شده نرود و موجب ایجاد اختلاف نظر و ابهام بین شما و کارفرما شود.

نکته پایانی:

فراموش نکنید که پرداخت اقساط پیش پرداخت چه در برنامه زمانبندی آورده شوند چه آورده نشوند، اگر در پرداخت آنها از جانب کارفرما تاخیری صورت گیرد آن تاخیر جز تاخیرات مالی بوده و به روش خود قابل محاسبه و کلیم می باشد. حتی اگر تاخیر بوجود آمده توسط موارد مذکور باعث ایجاد تاخیر مستقیم بروی تعدادی از فعالیت ها شود و همچنین مایلستون‌های این اقساط هم در برنامه زمانبندی آورده نشده باشند هم نباید نگران این مسئله باشید که در محاسبه تاخیرات نتوانید ادعای خود را ثابت کنید، چرا که تاخیرات مالی به صورت جداگانه محاسبه می شود و همینطور با ارائه اسناد مثبته در خصوص عواقب تاخیر بوجود آمده، میتواند ادعای خود را ثابت کنید.

برای توضیحات کامل تر ویدیو زیر را مشاهده کنید.

مقالات پیشنهادی
دوره پیشنهادی
ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
رامین موسوی
1402/07/15
پاسخ دهید

سلام استاد
بسیار آموزنده

ابوالفضل رجوانی
1402/07/18
پاسخ دهید

ممنون از آموزش آموزنده

مهدی سلطانی نژاد
1402/07/18
پاسخ دهید

درود بر استاد عزیز و دوست داشتنی

محمدرضا تقی خانی
1402/07/22
پاسخ دهید

بسیار عالی استاد ،🙏

سید احمد سیدی
1402/08/03
پاسخ دهید

عالی بود استاد🌹✔

روزبه کران زاده
1402/08/03

سلام خیلی متشکرم از پیامتان موفق باشید

روزبه کران زاده
1402/08/03

سلامت باشید

عماد تمیمی
1402/09/12
پاسخ دهید

تشکر از زحماتتون

محمد چنگلوایی
1402/09/27
پاسخ دهید

این موارد باعث گیجی من میشد الان برام واضح تر شد ممنون

روزبه کران زاده
1402/09/29

با سلام بسیار خرسندیم این آموزش به کارتان آمده است. موفق باشید

حسین زندی
1402/11/02
پاسخ دهید

تشکر از زحماتتون 🙏🌹❤

داود شیشه گری
1402/11/09
پاسخ دهید

بسیار عالی

حسین علیزاده
1403/01/19
پاسخ دهید

بسیار مفید و کامل

keyboard_arrow_up
طراحی و توسعه توسط
question