تفاوت طرح های عمرانی و غیر عمرانی

تفاوت و شباهت های طرح های عمرانی و غیر عمرانی چیست ؟

4 دقیقه
7 دیدگاه

یکی از سوالاتی که راجع به طرح های عمرانی و غیر عمرانی و نیز شرایط عمومی و شرایط خصوصی پیمان پیش می آید، این است که ” آیا امکان دارد که شرایط عمومی در یک پروژه یکی از نشریه های موجود باشد و در ادامه با توجه به ماهیت پروژه برای تکمیل مفاد قراردادی مربوط به نوع پروژه شرایط خصوصی آن را بگذاریم؟ “در این مقاله که بخش کوچکی از دوره کامل و جامع ویکی پدیا امور پیمان است این سوال را مفصل توضیح می دهیم.
برای پاسخ به این سوال توجه شما را به تفاوت پروژه های عمرانی و غیر عمرانی جلب می کنیم. قبل از آن بهتر است بدانیم تفاوت ها و شباهت های طرح های عمرانی و غیر عمرانی چیست؟

« برای اینکه به تمام نکات شرایط عمومی و خصوصی طرح های عمرانی و غیر عمرانی مسلط شوید کافی است دوره ویکی پدیا امور پیمان را آموزش ببینید. »

در ویدیو زیر تفاوت طرح های عمرانی و غیر عمرانی را توضیح می دهیم

تعریف طرح‌های عمرانی

  1. همه یا بخشی از بودجه آن پروژه از بودجه کشور ، اعتبارات عمرانی ملی یا منطقه ای یا استانی کشور می آید. یا به مفهوم دیگر؛ دولت برای آن پروژه در بودجه سال ردیف در نظر گرفته است و برای پروژه بودجه ای در نظر می گیرد.
  2. همچنین پروژه عمرانی باید از فهرست بهای سازمان برنامه و بودجه و نیز ضوابط و بخش نامه های نظام فنی و اجرایی کشور تبعیت کند.

در صورتی که پروژه ای دو شرط بالا را همزمان داشته باشد، طرح یا پروژه ی عمرانی است و در غیر این صورت به آن طرح یا پروژه ی غیر عمرانی گفته می شود.

لازم است بدانید پروژه ای که هزینه آن از وجوه عمومی و بودجه کشور باشد، پیمانکار موظف است از ضوابط سازمان برنامه و بودجه کشور استفاده کند. ضوابط سازمان برنامه و بودجه 3 گروه اصلی دارند که در “آیین نامه استانداردهای اجرایی طرح های عمرانی” در فصل سوم آمده اند و به شرح زیر می باشند :

فصل سوم : انواع دستور العمل و نحوه ابلاغ

بند 1 – نشریه ها ، دستورا لعمل ها ، ضوابط و بخش نامه هایی هستند که هم در طرح های عمرانی لازم الاجرا هستند و هم اینکه نمی توانید تغییری در آن نشریه و ضوابط ایجاد کنید و عینا همان دستورالعمل یا بخش نامه باید پیاده سازی شود و از آن تبعیت کنید.
بند 2 – نشریه ها ، دستورالعمل ها و بخش نامه هایی هستند که لازم الاجرا هستند اما با توجه به نوع پروژه تا حدی می توانید در آن تغییراتی اعمال کنید .
بند 3 – دسته سوم نشریه ها ، دستور العمل ها و بخش نامه هایی هستند که لازم الاجرا نیستند و بیشتر جهت راهنمایی گذاشته شده اند که در استفاده کردن از آن مختار هستید و می توانید از آن دستورالعمل ها استفاده نکنید.

یکی از سوالاتی که ممکن است برای کارشناس کنترل پروژه پیش آید، می تواند این باشد که؛ به عنوان مثال کارشناس در یک پروژه پتروشیمی مارون یا در مناطق نفت خیز جنوب مشغول به کار است، یا در صنایع فولاد و یا در یک کارخانه دولتی کار می کند، آیا باز هم این پروژه عمرانی می شود یا غیر عمرانی است؟

تعریف طرح‌های غیر عمرانی

برای پاسخ به این سوال که طرح‌های غیر عمرانی چه ویژگی هایی دارند، دو شرطی که در توضیح طرح های عمرانی به آن اشاره شد باید بررسی گردد. در صورتی که تمام یا بخشی از پول آن پروژه، از بودجه کشور باشد پروژه عمرانی است. اما در صورتی که از درآمدهای آن دستگاه اجرایی یا آن کارفرما برای پروژه هزینه شود، پروژه غیر عمرانی است. در این حالت کارفرما می تواند از شرایط عمومی یا خصوصی دلخواه تبعیت کند مثلا از نشریه 4311 سفارشی سازی کند و نشریه جدیدی ایجاد کند. همچنین ماده های موجود در آن کم یا زیاد کند و دستور العمل های موجود در آن را بسته به نیاز خود تغییر دهد.

در دوره ” ویکی پدیای امور پیمان ” مواردی از این قبیل را به تفصیل توضیح خواهیم داد . همچنین به توضیح در مورد قدم های قبل از رسیدن به شرایط امور پیمان می پردازیم.

 

 

مقالات پیشنهادی
دوره پیشنهادی
ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
عماد تمیمی
1402/09/12
پاسخ دهید

مثال های عملی و کاربردی . ممنون

وحید نوری
1402/09/12
پاسخ دهید

عالی بود
ممنون استاد

محمد چنگلوایی
1402/09/18
پاسخ دهید

بسیار دقیق توضیح دادید سپاس

حسین زندی
1402/11/01
پاسخ دهید

عالی متشکر 🙏🙏🙏

مهدی سلطانی نژاد
1402/11/02
پاسخ دهید

سپاس

sanaz nazeri
1402/11/30
پاسخ دهید

عالی🤝

حسین علیزاده
1403/01/19
پاسخ دهید

بسیار مفید و کامل

keyboard_arrow_up
طراحی و توسعه توسط
question