تحلیل خسارت تاخیر در تحویل زمین طبق نشریه 4311

تحلیل خسارت تاخیر در تحویل زمین کارگاه طبق ظرایط عمومی پیمان رایج نشریه 4311 + ویدئو

6 دقیقه
7 دیدگاه

یکی از خسارت هایی که ممکن است در پروژه اتفاق بیافتد، خسارت تاخیر در تحویل زمین است. در این مقاله می خواهیم به بررسی خسارت ناشی از تاخیر در بخشی از زمین یا کل زمین بپردازیم و نحوه محاسبه آن را طبق نشریه 4311 توضیح دهیم. در صورتی که تحویل زمین کارگاه از سوی کارفرما با تاخیر مواجه شد، برای محاسبه لایحه ضرر و زیان مربوط به تاخیر در تحویل زمین قصد اقدام داشتید به صورت زیر عمل کنید. توجه داشته باشید محاسبه خسارت ناشی از تاخیر در تحویل کل زمین و خسارت ناشی از تاخیر در تحویل بخشی از زمین، با هم متفاوت کوچکی دارد که نحوه محاسبه آن به شرح زیر می باشد :

خسارت ناشی از تاخیر در تحویل: 

فرمول محاسبه خسارت تاخیر در تحویل کل یا بخشی از زمین کارگاه طبق تصویر زیر در ماده 28 شرایط عمومی پیمان نشریه 4311 محاسبه می‌شود که به طور خلاصه و قابل فهم تر در ادامه آوردیم و توضیح داده‌ایم:

 

 

مبلغ خسارت تاخیر در تحویل بخشی از زمین = 7.5 % × متوسط کارکرد فرضی ماهانه × نسبت کارهای تحویل نشده × مدت تاخیر بدون یک ماه اول

مبلغ خسارت تاخیر در تحویل کل زمین = 2.5 % × متوسط کارکرد فرضی ماهانه × عدد 1 (نسبت کارهای تحویل نشده به کل کارهای پروژه) × مدت تاخیر بدون یک ماه اول

در ادامه به توضیح بخش های مختلف این عبارات می پردازیم.

تحلیل خسارت تاخیر در تحویل زمین طبق نشریه 4311

عدد ثابت محاسبات : در فرمول محسابه خسارت ناشی از تاخیر یک عدد ثابت در نظر گرفته شده است. این مقدار در محاسبه خسارت ناشی از تاخیر در تحویل بخشی از زمین 7.5 % و برای محاسبه خسارت ناشی از تاخیر کل زمین 2.5 % می باشد.

متوسط کارکرد فرضی ماهانه : به این صورت محاسبه می شود که هزینه کارکرد یک ماه را به نسبت کل هزینه حساب می کنیم. مثلا اگر هزینه یک پروژه یک میلیارد تومان باشد و مدت زمان آن 10 ماه در نظر گرفته شده باشد ، متوسط کارکرد ماهانه برای این پروژه 100 میلیون می شود. یعنی نسبت 10/1 کل هزینه که 100 میلیون محسابه می گردد.

نسبت کارهای تحویل نشده : مبلغ کارهای باقی مانده در آن بخش از زمین که تحویل داده نشده است ، به نسبت مبلغ کل کارهای پروژه محاسبه می شود که به صورت یک کسر در عبارت بالا ضرب می شود. فرض کنید در آن بخش زمین که تحویل آن با تاخیر مواجه شده است 20 درصد از کل کارها باقی مانده است، در این حالت نسبت کارهای تحویل نشده 0.2 یا 20 % می شود که در فرمول بالا برای محسابه خسارت ناشی از تحویل بخشی از زمین جایگزین می شود.همچنین توجه داشته باشید که این کسر در محاسبه میزان خسارت تاخیر در تحویل کل زمین 1 می شود ، چرا که صورت و مخرج کسر برابر و با هم ساده می گردند. بنابراین همین مقدار در محاسبه خسارت تاخیر تحویل کل زمین 1 می شود.

مدت تاخیر بدون یک ماه اول : در شرایط عمومی پیمان مشخص شده است که در صورتی که طرفین هر زمانی را برای تحویل پروژه توافق کرده اند ، کارفرما می تواند در تحویل کار 30 روز تاخیر داشته باشد. و تاخیر بعد از 30 روز محاسبه می شود، که در تصویر زیر مفاد آن را در بند ب ماده 28 شرایط عمومی پیمان رایج نشریه 4311 در تصویر زیر مشاهده می‌کنید!

 

 

در اینجا نیز برای محسابه تاخیر ابتدا 1 ماه را از میزان مدت تاخیر کسر می کنیم که حق قانونی کارفرما طبق شرایط عمومی پیمان است و سپس آن را در فرمول محاسبه می کنیم. سوالی که در نحوه محاسبه خسارت ناشی از تاخیر ، ممکن است برای شما هم پیش آید این است که:

 چرا عدد ثابت در محاسبه مربوط به بخشی از زمین  بیشتر از کل زمین است؟

پاسخ این سوال ؛ بالا بودن هزینه های بالاسری پیمانکار است . دقت داشته باشید پیمانکار در صورتی که کل زمین را تحویل نگرفته است ، هنوز نیروی آن چنانی استخدام نکرده است و ماشین آلات خاصی را مستقر نکرده است. همچنین هزینه های بالاسری ، هزینه های تجهیز کارگاه ، هزنیه های مربوط به سوخت و آب و برق و گاز و غیره ؛ هنوز جریان پیدا نکرده است. به همین علت درصد ثابت در محاسبه خسارت ناشی از تاخیر کل زمین ، عدد پایین تری است. ولی زمانی که هزینه های بالاسری به جریان می افتد، عملا درصد هزینه ثابت برای محاسبات خسارت بخشی از زمین بیشتر می شود.

 

 

 

محاسبات هزینه های خسارت ناشی از تاخیر در تحویل زمین، بخشی از ویکی پدیای امور پیمان بود. در دوره ویکی پدیا امور پیمان در مورد این مسائل مفصلا توضیح داده ایم و نمونه های واقعی زیادی را بررسی و تفسیر کرده ایم. برای درک بهتر این موضوعات، این دوره را از دست ندهید.

ویدیو تحلیل خسارت تاخیر در تحویل زمین طبق نشریه 4311 را مشاهده کنید!

مقالات پیشنهادی
دوره پیشنهادی
ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
سارا نیک بخش
1402/12/01
پاسخ دهید

استاد یک سوال آیا تاخیر تحویل بخشی از زمین از روز اول حساب میشه یا از روزی که پیمانکار طبق برنامه زمانبندی در اون بخش باید کار میکرده؟

روزبه کران زاده
1402/12/01

سلام خانم مهندس تاخیر در تحویل زمین بخشی از کارگاه از زمانی محابه می‌شود که در برنامه زمانبندی کارهای آن بخش از زمین آورده شده اند و البته منوط به عدم تاخیر پیمانکار و به موقع رساندن کارها تا مرحله ای که کارهای آن بخش از زمین طبق برنامه زمانبندی می بایست شروع شود. در غیر اینصورت اگر پیمانکار دچار تاخیر غیرمجاز شود و از زمان برنامه زمانبندی هم برای شروع آن بخش از کار که زمین آن تحویل نشده است، عقب بیفتد قطعا این میزان تاخیر به نفع پیمانکار محاسبه نمی‌شود! موفق باشید

سارا نیک بخش
1402/12/02
پاسخ دهید

ممنون از پاسخ کاملتون، اگه شرایط برقرار باشه و بر اساس برنامه زمانبندی برای پیمانکار بخوایم تاخیر رو حساب کنیم طبق فرمول اون 30 روز رو هم کم میکنیم؟

روزبه کران زاده ویراشگر
1402/12/07

سلام مجدد بله دقیقا میزان تاخیر را همیشه بعد از کسر 30 روزی محاسبه میکنیم که در شرایط عمومی پیمان نشریه 4311 برای کارفرما در نظر گرفته است. لازم به ذکر است که این توضیح فقط برای پروژه‌های عمرانی کاربرد دارد که از جنس PC غیرصنعتی می‌باشند و قراردشان ذیل نشریه 4311 نوشته شده است. موفق باشید

1402/12/13
پاسخ دهید

سلام. برای پروژه‌های EPC هم میشه از این فرمول استفاده کرد؟ باید بخش E رو به طور کلی درنظر نگرفت و بخش‌هایی که مستقیما با زمین ارتباط دارند )مثلا سیویل) محاسبه بشوند؟

روزبه کران زاده
1402/12/14

سلام خیر این فرمول فقط مربوط به پروژه های PC غیرصنعتی و سرجمع می‌باشد که قرارداد آنها ذیل نشریه 4311 نوشته شده است! موفق باشید

حسین علیزاده
1403/01/19
پاسخ دهید

سپاس از مقاله بسیار مفید و کامل تون

keyboard_arrow_up
طراحی و توسعه توسط
question