تغییرات در مفاد شرایط عمومی نشریه 5490

تفسیر ماده 64 تغییرات مدت پیمان در نشریه 5490 نسخه جدید برای پروژه های EPC و تفاوت آن به نسخه قدیم

7 دقیقه
2 دیدگاه

یکی از مهم ترین  نکات قابل توجه برای کارشناسان کنترل پروژه ، داشتن دانش قراردادی برای لایحه تاخیرات است که نیازی به نفرات حقوقی نداشته باشند. در دوره ویکی پدیای امور پیمان به دانش قراردادی برای زدن لایحه تاخیرات توسط کارشناسان کنترل پروژه مفصلا توضیح می دهیم. در این مقاله به بخشی از این دوره می پردازیم و با یک مثال واقعی اهمیت این موضوع را نشان می دهیم.

به ویدیو زیر در مورد تغییرات خطرناک در مفاد شرایط عمومی نشریه 5490 نسخه جدید توجه کنید!

 

در یک پروژه EPC صنعتی که با نشریه 5490 پیش رفته است، ماده 64 که تغییرات مدت پیمان است در نسخه جدید دچار تغییراتی شده و با نسخه قدیمی تفاوتی دارد که باید در قراردادهای جدید و زدن لایحه تاخیرات به آن توجه کنیم. به نسخه قدیمی آن دقت کنید:

ماده 64 . تغییرات مدت پیمان

64-1 . تمدید مدت پیمان

64-1-1 شرایط تمدید مدت پیمان

(تمام زمان ها و مدت های پیش بینی شده برای شروع و خاتمه و مقاطع اصلی کارها ، تنها در صورت وقوع هر یک از شرایط زیر ، می توانند افزایش یابند.)

64-1-1-1 . صدور دستور تغییر کار موضوع بند 49-4که منجر به افزایش مدت پیمان شود.

64-1-1-2 . عدم انجام برخی از تعهدات کارفرما مرتبط با کار موضوع ماده 47 ، با رعایت و ملاحظات پیش بینی شده در آن ، که مانع انجام به موقع کارهای موضوع پیمان و یا بخش هایی از آن شود.

64-1-1-3 . بروز شرایط قهری ، موضوع ماده 73.

64-1-1-4 . تغییر قوانین و مقررات که به طور مستقیم باعث تاخیر در انجام بخش هایی از کار شود.

64-1-1-5. بروز شرایط جوی استثنایی مانع انجام کار 

64-1-1-6 . تصمیم کارفرما مبنی بر به کارگیری پیمانکاران دیگر در محدوده کار پیمانکار ، به شرح درج شده در بند 38-2 .

64-1-1-7 . تعلیق مدت پیمان ، موضوع ماده 65.

64-1-1-8 . وقوع سایر عوامل و شرایط غیر قابل پیش بینی که ناشی از قصور پیمانکار نبوده و باعث تاخیر در اجرای کار شود.

در اثر هر یک از شرایط یاد شده ، پیمانکار درخواست تمدید مدت پیمان را همراه با اسناد و مدارک مثبته به کارفرما تسلیم میکند. تا پس از بررسی کارفرما و توافق دو طرف ، مدت تمدید مشخص و ملاک عمل قرار گیرد و به تناسب ، برنامه های زمانی کارهای باقی مانده، به وسیله پیمانکار اصلاح شده و مجموعه مدارک ، ضمیمه پیمان گردد.

در این ماده قید شده است که به شرط اتفاق افتادن این 8 مورد، در صورتی که در پروژه تاخیری پیش آید میتوان آن را مجاز تلقی کرد. و در ادامه مشخص کرده است در صورت پیش آمدن چنین مواردی گزارشات و مستندات برای کارفرما ارسال شود و ادعای خود را ثابت کند. ولی در مورد زمان تحویل صحبتی نشده است و محدودیتی برای زمان ارائه مستندات مشخص نشده است.

نکته حائز اهمیت این است که در نسخه جدید همان بخشی از ماده 46 نشریه 5490 تغییر کرده و در صورتی که شما نسبت به آن آگاه نباشید ممکن است با فرض نسخه قدیمی نشریه پیش بروید و دچار تاخیر و مشکل در پروژه شوید. نسخه جدید آن به صورت زیر آمده است؛ که موارد شبیه نسخه قبلی است تنها بند 3 و 7 نیز به آن اضافه شده است که در تصویر زیر مشاهده می کنید:

نسخه قدیم:

نسخه قدیم نشریه 4590

نسخه جدید:

نسخه جدید نشریه 5490

 

علاوه بر این موارد، قسمت مهم ماجرا برای ارائه مستندات تاخیر است که در ادامه آمده است:

پیمانکار باید ظرف مدت 14 (چهارده) روز از بروز هر یک از شرایط جزءهای 64-1-1-2 الی 64-1-1-9 مراتب را با استناد به ماده مربوط در پیمان به همراه اسناد و مدارک ، ضمن رونوشت به کارفرما ، به مشاور کارفرما تسلیم نموده و پس از پایان شرایط مذکور، پیمانکار موظف است ظرف 28 (بیست و هشت) روز، درخواست تمدید مدت پیمان را به همراه گزارش نهایی ، برنامه ی زمانی جدید و کلیه اسناد و مدارک مربوط به مشاور کارفرما تسلیم نماید.

مشاور کارفرما موظف است ظرف 28 (بیست و هشت) روز از دریافت درخواست تمدید مدت پیمان، آن را بررسی و نظر خود را در خصوص تمدید مدت پیمان به کارفرما اعلام نماید. کارفرما پس از دریافت نظر مشاور کارفرما ، 14 (چهارده) روز مهلت دارد تا مدت تمدید پیمان و برنامه زمانی جدید که مورد تاییدش می باشد را تصویب و به پیمانکار ابلاغ نماید. ابلاغیه ، مدارک و اسناد مربوط ضمیمه پیمان می گردد.

همانطور که مستحضرید در شرایط جدید نشریه 5490 ماده 46 محدودیتی برای ارائه مستندات مربوط به تاخیرات وجود دارد که شما موظف هستید ظرف این مدت اسناد و مدارک مربوطه را همراه با برنامه زمانی جدید ارسال کنید در غیر این صورت بعد از این مدت، به هیچ عنوان تاخیرات مجاز نخواهد شد. در ادامه آن تبصره های مربوطه قید شده است:

تبصره 1 : در صورتی که پیمانکار ظرف مهلت های مقرر اقدام ننماید، مدت پیمان با آن موضوع، تمدید نخواهد شد و کارفرما مسئولیتی در این خصوص نخواهد داشت. مگر آنکه دلایل دیرکرد پیمانکار در ارائه درخواست ، مورد قبول کارفرما واقع شود.

تبصره 2 : چنانچه مشاور کارفرما ظرف مهلت مقرر اقدام نکند ، پیمانکار باید درخواست تمدید مدت پیمان را به کارفرم ارائه نماید تا وی مطابق جزء 64-1-2-1 درخوسات پیمانکار را بررسی نماید. در صورتی که کارفرما ظرف مهلت مقرر بررسی و ابلاغ تمدید مدت پیمان را انجام ندهد و یا پیمانکار با مدت تمدید پیمان که توسط کارفرما ابلاغ شده است موافق نباشد ، پیمانکار می تواند موضوع اختلاف را به کمیته دائمی پیشگیری و رسیدگی به اختلاف موضوع بند 75-1 ارجاع نماید.

همانطور که مشخص است در تبصره های 1 و 2 به طور جدی محدودیت ارائه اسناد و مدارک برای مجاز کردن تاخیرات را بیان کرده و شما موظف هستید مطابق با شرایط نسخه جدید نشریه عمل کنید. بنابراین به این مهم توجه شود که در قراردادها و لایحه تاخیرات بایستی براساس آخرین نسخه شرایط عمومی پیمان عمل کرد بنابراین لازم است آخرین نسخه آن را مطالعه کرده و تسلط کافی به آن داشته باشید.

به همین علت است که مطالعه کامل و با جزئیات قرارداد قبل از زدن لایحه تاخیرات، یکی از وظایف اصلی کارشناس است. همچنین کارشناسان کنترل پروژه باید سعی کنند با تسلط کافی در امور قراردادی و حقوقی ، حرفی برای گفتن داشته باشند.

مقالات پیشنهادی
دوره پیشنهادی
ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
وحید نوری
1402/11/02
پاسخ دهید

بسیار عالی
ممنون مهندس

حسین علیزاده
1403/01/08
پاسخ دهید

perfect

keyboard_arrow_up
طراحی و توسعه توسط
question