تحلیل تبصره 1 بند الف ماده 37 شرایط عمومی پیمان رایج 05:48 تحلیل تبصره 1 بند الف ماده 37 شرایط عمومی پیمان رایج

تحلیل تبصره 1 بند الف ماده 37 شرایط عمومی پیمان نشریه 4311

15 دقیقه
13 دیدگاه

همان طور که می دانید معمولا در متن شرایط عمومی پیمان های مختلف ابهاماتی وجود دارد که یکی از این ابهامات مربوط تبصره 1 بند الف ماده 37 شرایط عمومی که مربوط به پروژه های PC غیر صنعتی است، می باشد. در این مقاله قصد داریم در مورد این ابهام صحبت کنیم و با استفاده از دیگر بندهای متن شرایط عمومی نسبت به این موضوع رفع ابهام کنیم. تبصره 1 شرایط عمومی مربوط به مبلغ پرداخت علی الحساب صورت وضعیت به پیمانکار است که این تبصره در ادامه به صورت دقیق آورده شده است. در این آموزش نکات مربوط به تبصره 1 بند الف ماده 37 شرایط عمومی پیمان نشریه 4311 را مفصل برای شما توضیح می دهیم.

اگر قصد دارید در تمامی بندهای تبصره ها و نشریه ها حرفه ای آموزش ببینید دوره ویکی پدیا امور پیمان برای شما تدوین شده است. کافی است روی لینک زیر کلیک کنید و وارد این دوره حرفه ای شوید.

برای آموزش حرفه ای ویکی پدیا امور پیمان کلیک کنید.

تحلیل تبصره 1 بند الف ماده 37

تبصره ۱-  هر گاه به عللی صورت وضعیت ارسالی از طرف مهندس مشاور مورد تائید کارفرما قرار نگیرد، پس از وضع کسور تعیین شده در این ماده، تا ۷۰ درصد مبلغ صورت وضعیتی را که مهندس مشاور ارسال نموده است، به عنوان علی الحساب و در مدت مقرر در این ماده در وجه پیمانکار پرداخت می کند و صورت وضعیت را همراه با دلایل رد آن، برای تصحیح به مهندس مشاور بر می گرداند تا پس از اعمال اصلاحات لازم در مدت حداکثر ۵ روز، دوباره به شرح یاد شده برای کارفرما اصلاح ارسال شود و بقیه مبلغ به ترتیبی که گفته شد به پیمانکار پرداخت گردد. در این صورت، مهلت پرداخت مبلغ صورت وضعیت از تاریخی شروع می شود که صورت وضعیت تصحیح شده تسلیم کارفرما شود.

ابهامی که در این تبصره وجود دارد مربوط به قسمت “ تا ۷۰ درصد مبلغ صورت وضعیتی را که مهندس مشاور ارسال نموده است” می باشد . برخی به اشتباه تصور می کنند منظور از ” تا 70 درصد ” این است که بیش از 70 درصد مبلغ باید پرداخت شود یعنی مینیمم مبلغ 70 درصد باشد و بین 70 تا 100 مبلغ اصلی بایستی پرداخت گردد؛ که این تصور اشتباهی است و برداشت صحیح از این موضوع می تواند به این صورت باشد که ماکزیمم 70 درصد پرداخت گردد یعنی از صفر تا 70 پرداخت شود.

یکی از دلایل اینکه برداشت ما از ” تا 70 درصد” به صورت ماکزیمم است ، این است که فرضا تصور کنید کارفرما فقط بر روی 60 درصد صورت وضعیت موقت تاییدیه بدهد و 40 درصد باقی مانده مورد تایید نباشد؛ در این صورت منطقی نیست که بخواهیم 70 درصد قرارداد را پرداخت کنیم! بنابراین عبارت ” تا 70 درصد” به معنای ماکزیمم 70 درصد است.

یکی از دلایل دیگر برداشت ما این است که در چند بند دیگر از متن شرایط عمومی از کلمه ” تا ” استفاده شده است که کاملا مشخص است معنای ماکزیمم می دهد و برداشت ما این است نمی توان از کلمه ” تا ” یک جای متن به عنوان مینیمم و جای دیگر به معنای ماکزیمم برداشت کرد.

بند ج ماده 28 شرایط عمومی پیمان

اگر در مدت تاخیر از ۳۰ درصد مدت پیمان یا ۶ ماه، هر کدام که کمتر است بیشتر شود، حقوقی به پیمانکار تعلق می گیرد، بدین ترتیب که اگر مبلغ کارهای پیش بینی شده در محل های تحویل نشده تا ۲۵ درصد مبلغ اولیه پیمان باشد، پیمانکار می تواند با اطلاع قبلی ۱۵ روزه آن قسمت از کار را از تعهدات خود حذف کند ولی اگر این مبلغ بیشتر از ۲۵ درصد مبلغ اولیه پیمان باشد، در صورت اعلام خاتمه پیمان از سوی پیمانکار، پیمان خاتمه و طبق ماده ۴۸ عمل می شود. در این بند نیز از عبارت ” تا ” استفاده شده است که به معنای ماکزیمم است یعنی ماکزیمم 25 درصد مبلغ اولیه باشد. و از آنجایی که در سطر بعد برعکس آن را ذکر کرده و گفته شده بیشتر از 25 درصد باشد ، یعنی اینجا معنی مینیمم 25 درصد می دهد.

در بند دیگری از شرایط عمومی نشریه 4311 آورده شده :

اگر با توجه به بند الف ماده 29 عملیات موضوع پیمان تا حد 125 درصد مبلغ اولیه پیمان انجام شود ولی کارهای اجرا شده قابل بهره برداری نباشد و پیمانکار برای ادامه کار موافقت ننماید ،کارفرما طبق ماده 48 به پیمان خاتمه می دهد. در این بند نیز از عبارت ” تا حد ” استفاده کرده که معنای حد ماکزیمم می دهد.

ماده 40 : صورت وضعیت قطعی

 پیمانکار باید حداکثر تا یک ماه پس از تاریخ تحویل موقت، صورت وضعیت قطعی کارهای انجام شده را تنظیم کند. این کارکرد بدون منظور کردن مصالح پای کار و بر اساس صورت جلسات، نقشه‌ها و سایر اسناد و مدارک پیمان برای رسیدگی به مهندس مشاور تسلیم می شود. در این ماده نیز از آنجایی که عبارت ” حداکثر تا ” را پشت سرهم آورده است می توان این طور برداشت کرد که کلمه ” تا ” معنای ماکزیمم یا همان ” حداکثر ” می دهد.

با توجه به توضیحات و مثال هایی که از دیگر بندهای شرایط عمومی آورده شد، برداشت صحیح این است که عبارت ” تا ” معنا و مفهوم ” ماکزیمم یا حد بالا ” دارد.

ویدیو تحلیل تبصره 1 بند الف ماده 37 شرایط عمومی پیمان نشریه 4311 را مشاهده کنید.

تعریف علی الحساب و تفسیر تبصره 1 بند الف ماده 37 شرایط عمومی با استناد به قانون محاسبات عمومی کشور :

در پاراگراف‌های بالاتر در مورد تبصره 1 بند الف ماده 37 شرایط عمومی توضیح دادیم عبارت ” تا 70 درصد” که اشاره شده بود به معنای حداکثر 70 درصد مبلغ قرارداد می باشد که کارفرما می تواند به صورت علی الحساب به پیمانکار پرداخت کند. البته این در صورتی است که صورت وضعیت پیمانکار مورد تایید مشاور بوده اما کارفرما صورت وضعیت مربوطه را تایید نمی کند.

در این بخش از مقاله قصد داریم با استناد به قانون محاسبات عمومی صحبت های قبلی را تصدیق کنیم و بیشتر در مورد آن توضیح دهیم. کارفرما ها نیز باید مراقب باشند که در این شرایط عملکرد درستی داشته باشند.

نکته: مطابق با تبصره 1 شرایط عمومی پیمان که در ادامه آورده شده است، زمانی که صورت وضعیت مورد تایید مشاور کارفرما ولی کارفرما مخالفتی داشته باشد، میتوان ادعای دریافت علی الحساب از کارفرما باشیم. اما در صورتی که مشاور کارفرما نیز کار پیمانکار را تایید نکند عملا هیچ ادعایی برای دریافت علی الحساب نمی توان داشت.

تبصره ۱-  هر گاه به عللی صورت وضعیت ارسالی از طرف مهندس مشاور مورد تائید کارفرما قرار نگیرد، پس از وضع کسور تعیین شده در این ماده، تا ۷۰ درصد مبلغ صورت وضعیتی را که مهندس مشاور ارسال نموده است، به عنوان علی الحساب و در مدت مقرر در این ماده در وجه پیمانکار پرداخت می کند و صورت وضعیت را همراه با دلایل رد آن، برای تصحیح به مهندس مشاور بر می گرداند تا پس از اعمال اصلاحات لازم در مدت حداکثر ۵ روز، دوباره به شرح یاد شده برای کارفرما اصلاح ارسال شود و بقیه مبلغ به ترتیبی که گفته شد به پیمانکار پرداخت گردد. در این صورت، مهلت پرداخت مبلغ صورت وضعیت از تاریخی شروع می شود که صورت وضعیت تصحیح شده تسلیم کارفرما شود.

در ادامه می خواهیم با استناد به قانون محاسبات عمومی کشور، تعریف درستی از عبارت ” علی الحساب ” داشته باشیم و از این بابت اطمینان حاصل کنیم که مفهوم تبصره 1 بند الف ماده 37 شرایط عمومی پیمان پروژه های PC غیر صنعتی، معنای حداکثر می دهد.

لازم است بدانید قانون محاسبات عمومی کشور مربوط به پروژه های عمرانی هستند یعنی کارفرما اصلی پروژه دولت است و بودجه ای که به این پروژه تخصیص داده شده از بودجه یا وجوه عمومی کشور گرفته می شود. همچنین بودجه عمومی کشور در طی یک سال توسط یک قانون یکسانی باید خرج شود که به آن قانون محاسبات عمومی کشور گفته می شود.

مفاهیم پیش پرداخت و علی الحساب:

همانطور که توضیح داده شد در ماده 28 و 29 قانون عمومی کشور تعاریف ” پیش پرداخت” و ” علی الحساب ” بیان شده است که در ادامه آمده است و نیز در مورد پرداخت صورت وضعیت به صورت علی الحساب توضیح میدهد.

ماده 28 – پیش پرداخت عبارت است از پرداختی که از محل اعتبارات مربوط بر اساس احکام و قراردادها طبق مقررات پیش از انجام تعهد صورت می گیرد.

ماده 29 – علی الحساب عبارت است از پرداختی که به منظور اداي قسمتی از تعهد با رعایت مقررات صورت می گیرد.

به عبارت ساده تر پیش پرداخت برای زمانی است که هنوز کاری انجام نشده است و کارفرما بخشی از مبلغ قرارداد را برای شروع کار پرداخت می کند. و علی الحساب زمانی که یک بخشی از کار انجام شده است، معنا پیدا می کند. توجه داشته باشید که در تبصره  بند الف ماده 37 نیز عبارت ” علی الحساب ” به کار رفته بود. در ادامه نیز ماده 60 و 61 قانون شرایط عمومی کشور بیان شده است.

ماده 60 – در مواردي که بنا به عللی تسجیل و یا تهیه اسناد و مدارك لازم براي تأدیه تمام دین مقدور نبوده و یا پرداخت تمام وجه مورد تعهد میسر نباشد میتوان قسمتی از وجه تعهد انجام شده را تحت عنوان علی الحساب به تشخیص مقامات مجاز پرداخت نمود.

ماده 61 – میزان و موارد تأدیه پیش پرداخت و علی الحساب و همچنین نحوه واریز و احتساب آن ها به هزینه قطعی طبق آیین نامه اي است که از طرف وزارت امور اقتصادي و دارایی تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

همانطور که مشخص است شرایط پرداخت علی الحساب را بیشتر توضیح داده است و در ماده 61 قید شده است که رفرنس این ماده ، آیین نامه ی دیگری است که آیین نامه پیش پرداخت و علی الحساب موضوع ماده 61 قانون محاسبات عمومی کشور نام دارد.

در این آیین نامه در 8 بند شرایط پیش پرداخت و علی الحساب را به تفصیل توضیح داده است. ماده 1 تا 4 در مورد پیش پرداخت توضیح داده شده است. ماده 5 در مورد علی الحساب صحبت می کند.

ماده 5ـ علي الحساب در موارد زير به تشخيص بالا ترين مقام دستگاه اجرايي و يا مقام مجاز از طرف او قابل پرداخت است:

الف – تسجيل و يا تهيه اسناد و مدارك مثبته براي تأديه تمام دين مقدور نباشد.

ب – وجه كافي از محل اعتبار مربوط براي تأديه تمام دين در اختيار ذيحساب نباشد.

تبصره 1 – مبلغ ناخالص پرداختي بابت علي الحساب موضوع بند (الف) اين ماده نبايد از هفتاد درصد بهاي كالاي تحويلي يا خدمت انجام شده تجاوز نمايد و به هر حال كسور قانوني مربوط بايد متناسب با مبلغ پرداختي محاسبه و به حساب هاي ذيربط واريز گردد.

به عبارت ساده تر در ماده 5 آیین نامه پیش پرداخت و علی الحساب با موضوع ماده 61 قانون محاسبات عمومی کشور، در مورد پرداخت صورت وضعیت به صورت علی الحساب گفته شده که اگر به دلیل تکمیل نبودن اسناد و مدارک یا کافی نبودن کل بودجه برای مبلغ قراداد؛ بخشی از مبلغ قرارداد را به عنوان علی الحساب می خواهند پرداخت کنند باید توجه داشت که این بخش هزینه نباید بیشتر از 70 درصد مبلغ کل قرارداد باشد. چون در این تبصره هم اشاره شده که مبلغ نا خالص پرداختی بابت علی الحساب ” نباید از هفتاد درصد تجاوز نماید “

ویدیو تفسیر تبصره 1 بند الف ماده 37 شرایط عمومی با استناد به قانون محاسبات عمومی

محاسبه تاخیرات مالی در تبصره 1 بند الف ماده 37 شرایط عمومی پیمان

در ادامه دو قسمت قبل که در مورد تبصره 1 بند الف ماده 37 شرایط عمومی پیمان است، در این بخش از مقاله به محاسبه تاخیرات مالی با توجه به این تبصره شرایط عمومی می پردازیم. در پاراگراف‌های بالاتر در مورد  تفسیر تبصره 1 بند الف ماده 37 ابهامات موجود در رابطه با عبارت ” تا هفتاد درصد” برطرف شد و اثبات کردیم که مفهوم این عبارت ” حداکثر هفتاد درصد ” می باشد. همچنین در مورد مفاهیم ” علی الحساب ” و ” پیش پرداخت ” توضیحات لازم را ارائه دادیم. در این قسمت به تفسیر و محاسبه تاخیرات مالی صورت وضعیت می پردازیم.

مجددا تبصره 1 بند الف ماده  شرایط عمومی پیمان37 را مطالعه کنید و به بخش دوم این بند که در مورد پرداخت دوباره بقیه مبلغ قرارداد هست توجه کنید.

تبصره ۱-  هر گاه به عللی صورت وضعیت ارسالی از طرف مهندس مشاور مورد تائید کارفرما قرار نگیرد، پس از وضع کسور تعیین شده در این ماده، تا ۷۰ درصد مبلغ صورت وضعیتی را که مهندس مشاور ارسال نموده است، به عنوان علی الحساب و در مدت مقرر در این ماده در وجه پیمانکار پرداخت می کند و صورت وضعیت را همراه با دلایل رد آن، برای تصحیح به مهندس مشاور بر می گرداند تا پس از اعمال اصلاحات لازم در مدت حداکثر ۵ روز، دوباره به شرح یاد شده برای کارفرما اصلاح ارسال شود و بقیه مبلغ به ترتیبی که گفته شد به پیمانکار پرداخت گردد. در این صورت، مهلت پرداخت مبلغ صورت وضعیت از تاریخی شروع می شود که صورت وضعیت تصحیح شده تسلیم کارفرما شود.

به این ترتیب دو پرداختی از طرف کارفرما صورت می گیرد و در واقع دو چک از سمت کارفرما در وجه پیمانکار پرداخت می شود. و زمانی که می خواهیم طبق بخش نامه 5090 تاخیرات مالی را محاسبه کنیم، باید هر دو پرداختی را به عنوان یک صورت وضعیت در نظر بگیریم. سندیت این بحث در بخش نامه 5090 وجود دارد.

در بخش نامه نحوه محاسبه تاخیرات ناشی از تاخیر در پرداخت صورت وضعیت‌ها توضیح داده شده است که :

بند 4 : چنانچه یک صورت وضعیت در چند قسط پرداخت شده باشد هر یک از اقساط یک صورت وضعیت تلقی شده و جمع تاخیرات حاصل از آن ها بعنوان مدت تمدید ناشی از تاخیر در پرداخت آن صورت وضعیت تلقی می گردد .

-در این حالت بجای حاصل ضرب ( مبلغ صورت وضعیت × 0.697 ) مبالغ خالص دریافتی پیمانکار در هر قسط منظور می گردد.

پس زمانی که صورت وضعیت در چند مرحله یا چند قسط پرداخت شده باشد به جای ضرب کردن مبلغ در عدد 0.697 که کسورات را جبران می کرد، در عددی ضرب نمی کنیم چون کسورات قبلا اعمال شده است.

در مورد پرداخت دوم نیز در تبصره 1 بند الف ماده 37 گفته شده است که :

” مهلت پرداخت مبلغ صورت وضعیت از تاریخی شروع می شود که صورت وضعیت تصحیح شده تسلیم کارفرما شود ”

باید در نظر داشت که مسئولیت دیرکرد به عهده پیمانکار نیست، چون این مسئله با نظر مشاور انجام شده است و مشاور مسئول این قضیه می باشد . همچنین پیمانکار قرارداد را پذیرفته و امضا کرده است و با توجه به این تبصره ماده 37 در صورتی که مشاور هم موجب چند روز اضافه کاری برای اصلاحات شود ، پیمانکار موظف به انجام آن می باشد .

در صورتی که این تاخیرات مالی هزینه ای به دنبال داشته باشد و از سمت پیمانکار پیگیری شود ممکن است بتواند اثبات کند و مسئولیت آن را به عهده مشاور بیاندازد. در غیر این صورت اگر اصلاحات بیشتر از موعد مقرر زمانبر باشد از آن زمان به بعد ؛ مسئولیت با پیمانکار نیست و روز بعد از آن موعد تسلیم پیمانکار به کارفرما می باشد.

ویدیو محاسبه تاخیرات مالی در تبصره 1 بند الف ماده 37 شرایط عمومی پیمان !

مقالات پیشنهادی
دوره پیشنهادی
ثبت دیدگاه
ارسال دیدگاه
وحید نوری
1402/06/02
پاسخ دهید

مرسی از محتوای ارزشمندی که ارائه کردین، امیدوارم مباحث مربوط به امور حقوقی و قرادادها ادامه‌دار باشه...

ابوالفضل رجوانی
1402/07/18
پاسخ دهید

ممنون استاد

مهدی سلطانی نژاد
1402/07/18
پاسخ دهید

بسیار عالی و آموزنده- استاد و مهندس عزیز

محمدرضا تقی خانی
1402/07/22
پاسخ دهید

ممنون بابت مطالب خوبتون ،🙏

حسین متولی
1402/07/23
پاسخ دهید

عالی بود

سید احمد سیدی
1402/08/03
پاسخ دهید

✔ عالی و آموزنده . امیدوارم مباحث مربوط به امور حقوقی و قرادادها تداوم داشته باشه 🌹✔

روزبه کران زاده
1402/08/03

سلام مهندس جان قطعا جز برنامه های اصلی ماست این امر! سپاسگزارم از کامنتتون. موفق باشید

محمد چنگلوایی
1402/09/26

سلام مهندس یه آموزش برای قوانین و تاخیرات در پروژه ارایه بدید حتی بحث ادعا.ممنون از زحمات شما

مهیار قراگوزلو
1402/10/11
پاسخ دهید

بسیار عالی مواردی مربوط به اکسل یا ام اس پی و پی 6 میشه برنامه ریزی اما یک کنترل پروژه موفق باید چیزای دیگه ای هم بدونه مثلا نامه نوشتن اصول نامه نگاری اداری لایحه تاخیرات گزارش های مدیریتی و مواردی دیگر این دوره که در حال آماده سازی است حتما دوره بسیار خوبی بوده و من تشکر میکنم

روزبه کران زاده
1402/10/11

با سلام خیلی سپاسگزاریم از کامنتتون. قطعا همین است که میفرمایید شک نکنید این دوره کاملا جامع خواهد بود. موفق باشید

حسین زندی
1402/11/02
پاسخ دهید

🙏🙏🙏🙏سپاس

داود شیشه گری
1402/11/08
پاسخ دهید

بسیار عالی

حسین علیزاده
1403/01/19
پاسخ دهید

بسیار مفید و کامل

keyboard_arrow_up
طراحی و توسعه توسط
question